perjantai 1. maaliskuuta 2013

Ennakkoluulot

Katoin tossa sellassen ohjelman kuin Toisenlaiset Frendit ja tuli mieleen että voisin kirjoittaa tällässen mielipidetekstin pitkästä aikaa. Ohjelma siis kertoo kehtitysvammaisista ja heidän elämästään. He asuvat asuntolassa. Itse en tuota ohjelmaa katsoessa ole välttynyt kyyneliltä ja hymy on ollut joka jaksoa katsoessa herkässä.

Musta tuntuu että todella monella on todella pahoja ennakkoluuloja kehitysvammaisia ihmisiä kohtaan. Olen itse nyt työssäoppimassa kehitysvammaisten asuntolassa.

Varmasti jokaisella, myönnän myös itselläni on joskus ollut näitä ennakkoluuloja kehityvammaisten suhteen. Pienempänä pelkäsin heitä ja ajattelin ettei heillä ole kaikki kunnossa. Iän myötä olen alkanut ymmärtämään heitä ja varsinkin tuo ohjelma (löytyy Areenasta) ja työssäoppimispaikkani on avannut silmäni niin suuriksi kehitysvammaisten kohdalla kuin ne vain voi aueta.

Kehitysvammaisuus ei tartu, he ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin sinäkin, he ovat herttaisia, eivätkä pelkää olla sellaisia kuin ovat, he iloitsevat niin pienistä asioista mistä "normaali" ihminen ei edes osaisi iloita, he ottavat uudet ihmiset heti juttuun mukaan, he ovat todella avoimia ja heilläkin on tunteet niin kuin sinullakin! Ja mitä sitten vaikka heillä sattuisi olemaan jotain pakkoliikkeitä tai ääntelyjä, ei he niille mitään voi.

Kehitysvammainen ihminen poikkeaa "normaalista" ihmisestä vain sen verran että hän saattaa tarvita enemmän aikaa esim. solmia kengän nauhat, pukeutumiseen jne. Tai että hän tarvitsee enemmän tukea/apua jossain asiassa esim. siivous.

Jos kehitysvammainen ihminen lähestyy sinua tai tulee juttelemaan sinulle, älä pelkää ei hän pure. Hän saattaa haluta kertoa sinulle kuinka oli ahkera ja siivosi asuntonsa tai kuinka mukavan elokuvan katsoi illalla. Tämä herki kun kehitysvammainen ihminen saa kertoa sinulle asiansa voi olla tämän ihmisen päivän kohokohta. Mihinkään tässä valmiissa maailmassa ei voi olla niin kiire ettet kerkeisi kuuntelemaan. Ehkä tämä kehitysvammaisten avoimuus pelottaa ihmisiä sillä me suomalaiset emme ole tottuneet näin avoimiin ihmisiin.

Kuva: Googlesta

Jos et vielä ole katsonut Toisenlaisia Frendejä tee se nyt! Ohjelma on täynnä huipputyyppejä jokainen on omalaatuinen. Tää ohjelma kyllä sijoittuu top kolmen kärkeen. Toivon et tää ohjelma jatkuu pitkään!

Toivoisin että jokainen hyväksyy toisen sellaisena kuin on eikä katso toista nenänvartta pitkin! Eihän se kovin mukavaa olisi jos jokainen olisi luonteeltaan ja ulkonäöltään samanlainen, vai mitä toverit? :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti